STICHTING TOT BEVORDERING KULTURELE BETREKKINGEN NEDERLAND– ZUID-AFRIKA

Lesje Zuid-Afrikaans

 

Zuid-Afrikaans

 Nederlands

Zuid-Afrikaans

Nederlands

aandete

Avondete

hoekom

Waarom

afrigter

Trainer

hysbak

Lift

alleenloper

Vrijgezel

Ek is jammer

het spijt mij

amperbroekie

tangaslipje (weinig gebruikelijk)

kaalvoet

met blote voeten

Appelkoos

Abrikoos

kaaskop / kasie (schets)

Nederlander

aptytwekker

Aperitief

Kameelperd

Giraffe

baaibroek

Zwembroek

Kitskos

kant en klaarmaaltijd

babelas, babelaas

kater (van drank)

knoffel

Knoflook

Baie

erg, veel (ek het baie geslaap)

Kopseer

Hoofdpijn

Bakkie

pick-up truck

Krammetjie

nietje

Baklei

op de vuist gaan

laatlam(metjie)

nakomertje

bedorwe brokkie

verwend kind

Lorrie

vrachtauto

bees

Koe

Lugreëling

airconditioning

Beesvleis

Rundvlees

Lugwaardin

Stewardess

Befoeterd

slecht gehumeurd

maaltand

Kies

Besigheidsman

Zakenman

Maalvleis

Gehakt

bestuurderslisensie

Rijbewijs

Melkskommel

Milkshake

Beursie

Portemonnaie

Mikrogolfoond

Magnetron

Bewaringsbewus

Milieubewust

Naskeermiddel

after shave

binnenhuisversierder

Binnenhuisarchitect

Navorsing

Wetensch. onderzoek

blaai om (b.o.)

zie ommezijde

Ogiesdraad

kippengaas

blaarslaai

Sla

Oorskietkos

Kliekje

Bleskop

Kaalhoofdig

padda

Kicker

bloeddoortapping

Bloedtransfusie

Paddavoete

zwemvliezen

blokkiesraaisel,~raai

Kruiswoordraadsel

pap band/ pap wiel

lekke band

Borslappie

Slabbetje

Papbroek

bangerik, lafaard

Bossiestee

Rooibostee

Piesang

Banana

braai(vleis)

Barbecue

Piesang

Banana

Breinvliesontsteking

Hersenvliesontsteking

Ratkas

Versnellingsbak

Broekiekouse

Panties

saak maak

belangrijk zijn

Domkrag

Krik

Saamryklub

Carpooling

Drukspyker

punaise

Seekoei

Nijlpaard

Duikweg

tunnel, viaduct

Skakelhuis

twee-onder-een-kap

Dwelmmiddels

Drugs

Slenterdrag

Vrijetijdskleding

Flikkerlig

richtingaanwijzer

snaaks

grappig, vreemd, raar

fondament

achterwerk

Sneesdoekie

papieren zakdoek

Grimering

make-up

Spoedbeperking

maximumsnelheid

Groenbone

sperziebonen

Tuimeldroër

Droogtrommel

hanetree(tjie)

kleine afstand; 'kippenendje'

Uitveër

Gommetje

Hardewarewinkel

ijzerhandel

Van

Achternaam (jou Van)

Hegsteke

hechtingen

Vuurhoutjie

Lucifer

 

Overige Weetjes

 

De Krugerwildtuin in getallen

 

Aantallen dieren

1998

2003

Buffels

21.100

25.150

Olifanten

8900

11.700

Giraffe’s

5600

9.000

Impala’s

95.500

150.000

Koedoe’s

3.300

5.000

Witte neushoorn

2.550

5000

Blauwwildebeest

10.500

15.000

Zebra’s

21.200

32.000

Leeuwen

2.000

1.500

Luipaarden

1.000

1.000

Jachtluipaarden

200

200

Gevlekte hyena’s

2.000

2.000

Wilde honden

350

350

 

 

Op dit moment wordt onderzocht om de mogelijkheden van uitbreiding van het territorium voor de dieren te effectueren door verbindingen te maken met parken in de buurt en met wildparken in de omliggende landen.

 

Nederlandse hulp aan Zuid-Afrika

De Nederlandse regering heeft een schenking gedaan aan Zuid Afrika van R 213 miljoen ten behoeve van verdere opleiding van onderwijzers. Er zijn plm. 35000 onderwijzers die niet voldoen aan de minimum eisen. En dat na drie jaren opleiding. Het gaat dan in het bijzonder om de kernvakken Wiskunde, Technologie en Engels.

 

Door financiele hulp van buitenaf neemt het aantal te weinig gekwalificeerden af, maar er moet nog heel veel gebeuren om het onderwijs op peil te brengen. Nederland zal in de komende vier jaren aan Zuid-Afrika ongeveer R 640 miljoen schenken. Hiervan zal het meeste gebruikt worden ten behoeve van het onderwijs en de bestrijding van sexueel overdraagbare ziekten.

 

Biblionef: “Een boek in je hand is een paspoort tot kennis”

Biblionef is een wereld omvattende organisatie die beoogt kinderen van uit de hele

wereld de mogelijkheid te bieden kennis op te doen, wat betreft algemene ontwikkeling, opleiding en cultuur. Veel kinderen hebben vaak niet de luxe om aan boeken te komen. Aan uitgevers uit de hele wereld wordt gevraagd (nieuwe) boeken te schenken ten behoeve van dit doel. De boeken moeten natuurlijk wel passen bij deze doelgroep: ze moeten het lezen aanlokkelijk maken!

 

Ook in Zuid-Afrika bestaat zo’n afdeling. Deze is sinds enige tijd gevestigd in Het Huis der Nederlanden. Biblionef is een non-profit organisatie, die ernaar streeft het werk te verrichten met een zo klein mogelijke staf. Donaties zorgen ervoor dat administratie, opslag en verzending mogelijk zijn, Er wordt zeer zuinig omgegaan met de gelden.

 

Een oogstdienst in Mpumalanga

Op de 13e Nov. 2005 waren wij ( vier Nederlanders) op toer in de Drakensbergen, nabij de Blyde Rivier Canyon, toen we plotseling op God’s Window (1650 m.) een grote groep zwarte mensen zagen, in prachtige kleding. Temidden van deze groep was een soort altaar gemaakt, een tafel met een wit, mooi bewerkt kleed lag daarop. In het midden een lezenaar, met de bijbel en beiderzijds kandelaren met brandende kaarsen. Voorganger was Reverend S.M.Theledi. Wij bleken getuige te zijn van een Harvest Service, die zoals bleek ieder jaar in de vrije natuur gevierd wordt (in God’s vrije natuur, zo zien we). Uit de verre omgeving komen zeer velen hiernaar toe. Naast het uitgebreide liturgische gedeelte met veel zang wordt er een middag maaltijd gebruikt. ‘ s Middags wordt het avondmaal gevierd. Indrukwekkend om te beleven hoe een oogstdienst gevierd wordt zo in de vrije natuur en op een zo grootse plek! Er zouden veel bijbellezingen en een preek gehouden worden. Omdat wij voor de aanvang van de dienst daar waren heeft men voor ons een aantal liederen gezongen. Een van de leden zette in en daarna werd al bewegend, meerstemmig zingend, ons een indrukwekkend schouwspel getoond! Dit alles vol vreugde en blijdschap! (Bron: J. Eizenga)

 

Gnadendal

Deze “PLAATS VAN GENADE” ligt op ongeveer 30 km. van Caledon. Het is de oudste missiepost van Zuid Afrika. Aanvankelijk was de naam Baviaans kloof. De Moravische kerk gesticht in 1457, in Moravie ( nu onderdeel van Slowakije) zond in 1738 de missionaris George Schmidt uit om onder de Khoi, de Hottentotten te gaan werken. En dat ondanks de idee, dat werken onder deze mensen tot mislukking gedoemd zou zijn! Hij heeft zeven jaren de slechts kleine groep onderwijs gegeven, hij leerde hun lezen en schrijven, terwijl zich geleidelijk een christelijke gemeenschap ontwikkelde. Maar toen hij begon te dopen, kwam er verzet uit de Kaapse gereformeerde kerk: hij was niet bevoegd om deze sacramenten te bedienen. Hij gaf daaraan gehoor en in 1744 verliet hij zijn post. Pas in 1792 werd het werk weer opgepakt door drie missionarissen. Deze troffen een ruine aan, met enkele overblijfselen vanuit de eerdere periode: o.a.een bijbel verpakt in een leren koffer, nagelaten door Schmidt en nog te zien in een klein museum aldaar. Ook was er nog een oude vrouw, die tot aller verbazing nog in de bijbel kon lezen!

 

Aanvankelijk waren er nog strubbelingen met de Kaapse kerk, die de inbreng en de bevoegdheid van deze missionarissen in twijfel trokken, ook omdat het gebied van Gnadendal binnen hun territorium viel. De toenmalige gouverneur vond deze ideeen onjuist, maar toch werd vanuit de Kaap een verbod bewerkstelligd dat de kerkklok niet geluid mocht worden! Weer een andere dreiging kwam van boeren uit de Kaap die het er moeilijk mee hadden dat in Gnadendal onderwijs werd gegeven, terwijl zij ongeletterd bleven. Het gerucht ging dat zij die onderwijs ontvingen, overgebracht zouden worden naar Batavia. Ook zou het een toevluchtsoord zijn voor dieven en moordenaars.

 

Maar het ging anders; de post werd een plaats van rust, ook voor hen die zich bedreigd voelden. Veel voorspoed viel hen ten deel, de missiepost groeide en in 1806 gaf de gouverneur pas de huidige naam Gnadendal ( voorheen Baviaanskloof). De post kwam tot grote bloei. Veel werkzaamheden kwamen tot ontwikkeling , de post werd self-supporting: een gouden eeuw.

Kleine huisindustrieen kwamen tot ontwikkeling, waar o.a. een speciaal type mes werd vervaardigd. In 1838 werd een kweekschool gestart, het gebouw is nu een museum.

 

Maar de “gekleurde”status was de reden dat in 1926 de kweekschool moest worden gesloten vanwege het ministerie van onderwijs! Men vond dat tertiair onderwijs niet nodig was voor gekleurde mensen; die konden beter werken in de boerderijen in de omgeving! Deze politiek leidde tot een achteruitgang: stagnatie en armoede werd hun deel.Toch hebben de nieuwe politieke verhoudingen weer kansen gegeven tot een nieuwe opbloei van dit zo fraaie, indrukwekkende plaatsje. Er wonen nu plm 3500 mensen, 600 kinderen gaan naar de lagere school en 500 bezoeken de vervolgopleiding.

 

Op het terrein bevindt zich de oude Moravische kerk van 1891, het museum, de oude nog werkende drukkerij, het Moravische restaurant met traditioneel voedsel, de plantenkwekerij, de watermolen, een winkeltje en de Helpmekaar industrie: vormen van thuiswerk.

Op 1 Februari 1995 heeft Nelson Mandela besloten dat zijn huis in Kaapstad ,dat voorheen Westbrooke heette, Genadendal genoemd zou worden. De genade die rustte op de oude missiepost, zou ook mogen rusten op hem. Op 10 October 1995 bezocht hij Gnadendal.

Erg interessant om een bezoek aan te brengen! U bent er van harte welkom.

Welkom

Zuid-Afrika

Geschiedenis

Projecten

Reizen

Nuus brokkies

Contact